Hvad er grundforskning egentligt?
Professor Anja C. Andersen forklarer: “Formålet med grundforskning er at samle viden om, hvordan naturen og mennesker er skruet sammen. Det er ikke afgørende, om den viden kan bruges eller ikke bruges til noget konkret – det vigtige er den øgede forståelse.
Grundforskning søger svar på grundlæggende spørgsmål, som giver brede erkendelser, der kan bruges inden for mange felter – i modsætning til anvendt eller strategisk forskning, der som regel vil give mere snævre svar inden for mindre felter. Det er vigtigt for menneskeheden at forstå den verden, vi lever i, og vi bruger grundforskning til at forstå.” Læs mere her.
Hvad bidrager Videnskabsår22 med
Videnskabsår22 formidler grundforskningens afgørende rolle for bæredygtig udvikling gennem oplysende populærformidling til danskerne, undervisningsmateriale til børn og unge, foredrag og talks på festivaler og konferencer – og ved at initiere debatter, diskussioner og høringer med dem, der gennem deres position, faglighed eller mandat kan påvirke vilkårene for inkluderende, åben og velfinansieret grundforskning til gavn for både os selv og kommende generationer.
Videnskabsår22 er en dansk formidlingsindsats, der arbejder for at udbrede budskabet om, hvor afgørende en rolle grundforskning spiller for en bæredygtig, fortsat udvikling af livet på planeten som defineret i FNs 17 Verdensmål for Bæredygtig Udvikling, som også Danmark har forpligtet sig til at indfri.
Hvorfor lige i år?
Videnskabsår22 tager sin inspiration fra både 100-års jubilæet for Danmarks første nobelpris i fysik, som Niels Bohr modtog i 1922, og det internationale FN-initiativ International Year of Basic Sciences for Sustainable Development, der også hylder Bohrs opdagelse af atomernes struktur.
Særlige fokusområder
FN fokuserer med International Year of Basic Sciences for Sustainable Development ikke kun på formidling om vigtigheden af grundforskning generelt, men også inspiration af børn og unge, ligestilling i forskningsmiljøerne og nødvendigheden af åben udveksling af forskningsresultater på tværs af sektorer og grænser.
Professor i offentlighedens forståelse for naturvidenskab og teknologi, astrofysiker Anja. C. Andersen, koordinerer på vegne af Videnskabernes Selskab de danske indsatser med FN.
Initiativ
Videnskabsår22 er stiftet af tv- og filmproducent Marie Breyen og professor ved Niels Bohr Institutet, astrofysiker Anja C. Andersen, som en fortsættelse af oplysningsindsatsen, de to begyndte allerede i 2021 med TV2-julekalenderen ’Kometernes Jul’ og den ledsagende Youtube-kanal ’Universet Udenom’. Dette projekt var lavet sammen med billedhugger Rikke Raben, dekan på KU SCIENCE John Renner Hansen og institutlederne for Niels Bohr Institutet Robert Krarup Feidenhans’l og Jan W. Thomsen.
Læs mere om den fantastiske naturvidenskabelige julekalender her og se de mange oplysende videoer på Youtube-kanalen her.

Foto: Steen Brogaard

Foto: Steen Brogaard