Unge forskerhjerner er Danmarks fremtid. Det hylder Videnskabsår22 i samarbejde med Danmarks største talentkonkurrence inden for forskning: Unge Forskere og finalen Science Expo.
I konkurrencen præsenterer børn og unge fra både grundskoler og ungdomsuddannelser et selvvalgt forskningsprojekt inden for et science-fag. De allerbedste projekter bliver hædret på en tre-dages forskningsmesse: finalen på Science Expo den 24. – 26- april i Øksnehallen, hvor årets unge forskere bliver kåret for deres imponerende forskningsarbejde. De unge forskere viser med deres projekter et skyhøjt niveau: Mimi Nielsen fra 9. klasse vandt årets Unge Forsker Junior – kategorien for grundskoleelever – med et banebrydende projekt om, at aflagte juletræer kan være et nærende kostfibertilskud. Deltagernes projekter spænder over alt fra identificering af kræft ved neurale netværk til nedbrydelige kødbakker.
Hos grundskoleeleverne på Unge Forskere Junior er der stort fokus på at inspirere til at være nysgerrig på verden og stille spørgsmål, mens de lidt ældre elever fra videregående uddannelser på Unge Forskere Senior fra en ung alder lærer at arbejde systematisk med forskningsmæssige problemstillinger og metoder. Det er samme tankegang, som driver grundforskning, et af Videnskabsår22’s store fokuspunkter. Her er forsking ikke drevet af et specifikt mål, men er teoretisk baseret i et forsøg på systematisk at opnå mest mulig viden om det ukendte.
På den måde sætter Videnskabsår22 grundforskning på dagsordenen hos elever i grundskolen og på ungdomsuddannelserne. Det er en del af indsatsen for at overbevise både ledere og borgere – i dette tilfælde de unge – om hvor afhængige vi er af grundforskning for en mere bæredygtig fremtid. Videnskabsår22 bidrog med et oplæg ved direktør Anja C. Andersen, der inspirerede de unge om grundforskning og Videnskabsår22’s. Til prisoverrækkelsen deltog Danmarks børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil, der hyldede de unge for deres flid og nysgerrige måde at se verden på.