dqb8yai4

Naturvidenskabelig julekalender blev starten på videnskabsåret

‘Kometernes jul’ er produceret af Nordisk Film Series for TV 2 og Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet med støtte fra VILLUM FONDEN, Novo Nordisk Fonden, Poul Due Jensens Fond og Bitten & Mads Clausens Fond.

Optakten til et nationalt Videnskabsår22

Målet var at inspirere børn og deres forældre til at opdage og tale om naturvidenskabelige emner over middagsbordet og at vise børn, at naturvidenskab allerede er en del af deres hverdag, uden at de ved det.

Videnskabsår22 startede d. 1. december. Startskuddet på det nationale videnskabsår var den naturvidenskabelige fiktionsjulekalender for hele familien, TV2s ‘Kometernes jul’, og formidlingen i ‘Universet Udenom’.

Julekalenderen understøttede – sammen med elementerne i ‘Universet Udenom’ – den langsigtede nationale strategi, der er sat i gang med Teknologipagten og Naturvidenskabens ABC, hvor målet er at bidrage til børn, unge og deres familiers naturfaglige dannelse.

Visionen er at anskueliggøre meget komplekse ting så forenklet, at det for altid kan ændre måden, hvorpå både børn og voksne forstår, bruger og fremtidsdrømmer om deres egen verden.

En kosmisk rejse er lige præcis, hvad fire børn, Mie, Johannes, Noor og Elias, får brug for, da de deltager i en Astro Camp, som er et to-ugers naturvidenskabeligt kursus med fokus på astrofysik. Ved et uheld teleporteres Mie og Johannes til den fjerne Planet 9, og fra hvert deres sted i universet må de fire børn nu arbejde mod tiden, naturlovene og en udspekuleret tech-guru for at blive genforenet, før det er for sent. Noor og Elias får hjælp fra deres lettere distræte fysiklærer Panda-Søren og den dedikerede forsker Anna. Samtidig skal de skjule, hvad der er sket for både deres forældre og Astro Campens leder Bolette-Henriette.
Det bliver en eventyrlig og kosmisk rejse, der bringer os fra Jorden til Planet 9, ind i laboratorier og ud i børnenes hjem. Det er en medrivende fortælling om videbegærlighed sat i vores forunderlige univers.

Stort cast

Hovedforfatter Jenny Lund Madsen
Instruktør Ask Hasselbach
Producer Trin Hjortkjær Thomsen

I rollerne som Bolette-Henriette, Panda-Søren og Anna ses Søs Egelind, Martin Greis-Rosenthal og Molly Egelind, mens Noor og Elias spilles af Shireen Noor Rasool og Bertil Smith. Mie og Johannes møder vi i to forskellige aldre, hvor Lille Mie og Lille Johannes spilles af Anna Frederikke Heerulff Christiansen og Luca Richardt Ben Coker, og Store Mie og Store Johannes af Alice Finn Caspersen og Oscar Dietz. Castet tæller blandt andre også Kurt Ravn, Lotte Andersen, Laura Bro, Adam Ild Rohweder, Morten Hemmingsen, Özlem Saglanmak og Janus Nabil Bakrawi.

Se den fulde kreditliste på IMDB

Universet Udenom Kometernes jul

Universet Udenom’ er et naturvidenskabeligt formidlingsprojekt, som sammen med julekalenderen ‘Kometernes jul’ var startskuddet på Videnskabsår22.  

‘Universet Udenom’ præsenterer på YouTube-kanalen Videnskabsår22 en masse videoer, der på forskellig vis handler om naturvidenskaben i julekalender-afsnittene. Hver dag indtil juleaften udkom hele december masser af indhold, og nu kan du stadig se:

  • 24 videnskabskalenderfilm
  • 24 liveprogrammer (‘Universet Direkte’)
  • 24 sportskalenderfilm
  • 10 videoer om de 10 naturvidenskabelige ABC-erkendelser
  • 8 film fra Videnskabernes Selskab
  • 24 Testotek Eksperimenter

Alt sammen er relateret til ‘Kometernes Jul’ og naturvidenskaben i julekalenderen.

Videnskabskalender

Hvad er videnskab, og hvorfor er den vigtig? I Videnskabskalenderen bygger vi bro mellem ‘Kometernes Jul’ og naturvidenskaben. Videnskab kan være svær at forstå. Vi har derfor inviteret børnene fra julekalenderen og rigtige forskere til at undre sig sammen. Her findes der kun gode spørgsmål, og vi bliver klogere på alt fra astrofysik til kærlighed.

Universet Direkte

I Universet Direkte dykker vi ned i videnskaben bag ‘Kometernes Jul’. Findes Planet 9 i virkeligheden? Hvad er et økosystem? Er der liv i rummet? Det skal vi finde ud af! Tag med værterne Maria og Nicklas ind i videnskabens verden – et sted hvor virkeligheden ofte overgår fantasien!  
Hver dag sender vi fra et nyt sted i Danmark, hvor videnskab er lidenskab, og hvor der altid er plads til at blive en lille smule klogere på verdenen omkring os.

Sportskalender

Shireen, der spiller Noor i ‘Kometernes Jul’, inspirerer til daglig motion, når hun hver dag besøger en kendt dansker i sportskalenderen. Find playlisten med Sportskalenderen her.

Testotek eksperimentkalender

Testotek eksperimentkalender er en del af Universet Udenom ‘Kometernes Jul’. Her kan du finde 24 Testotek-eksperimenter med videoer og vejledninger, der knytter an til det naturvidenskabelige indhold i hver af de 24 udsendelser. Eksperimenterne kan benyttes i den naturfaglige undervisning i grundskolen. 

Læs mere om Testoteket her.

Videnskabsquizzer

Mange siger, at videnskab og især naturvidenskab er svært at forstå. Men du ved garanteret meget mere, end du tror. Måske ved du også mere end dine venner og forældre? Med sjove quizzer fra Videnskab.dk kan du teste din viden og dyste med de andre, og du får både et godt grin og overraskende viden med på vejen. Videnskabsquizzerne følger i hælene på ‘Kometernes Jul’ og indgår i Universet Udenom, men du kan dyste med dem hele året – lige så tit som du ser solen, månen, stjernerne og planeterne og undrer dig over det uendelige univers.

Nat På Museet – 10 naturvidenskabelige ABC-erkendelser

Filmene er primært målrettet 11-12-årige børn på 5.-6. klassetrin. Læs mere om filmene her.

For dig som er lærer: Du kan bruge filmene som et redskab til din undervisning. Du kan vise filmene, når du arbejder med erkendelserne i natur/teknologi eller i forbindelse med et museumsbesøg.

Du kan stoppe filmen undervejs og tale om de begreber og billeder, der er klippet ind. Alle videoer afsluttes med 3 centrale nøglebegreber fra videoen, som er væsentlige for at forstå erkendelsen. Du kan finde mere undervisningsmateriale på www.astra.dk

Her er Nat på Museet-filmene.

Videnskaben i ‘Kometernes Jul’

‘Videnskaben i Kometernes jul’ er nogle af de mest spændende emner fra ‘Kometernes Jul’ – forklaret, så du let kan forstå dem. Hvorfor gør teenagere somme tider dumme ting? Kan man teleportere et menneske? Hvorfor bliver vi forelskede? Hvordan ser din smartphone ud om 20 år? Og hvorfor smager kød bedre end grøntsager? De og mange flere spørgsmål svarer vi på, når nogle af Danmarks dygtigste forskere forklarer videnskaben fra julekalenderen ‘Kometernes Jul’.

‘Videnskaben i Kometernes jul’, som er en del af Universet Udenom, er produceret af Boomshanka Productions for Videnskabernes Selskab. Instruktør Henrik Bjerring, foto og klip af Jonas Laursen.

Se ‘Videnskaben i Kometernes jul’ her.

Videns Port – gå på opdagelse i Universet Udenom med vores app

Til julekalenderen udviklede vi også en app, der via billedgenkendelse gjorde det muligt at få en ekstra digital oplevelse hver dag i december.

App’en Videns Port er udviklet af Khora.

Download appen i App Store eller på Google Play og brug den via dette indstik-ark fra julekalenderen:

Universet Udenom, medarbejdere

DokumentaristAssa Rytter
Klip   Patrick Lund Larsen
RedaktørJonas Kjær Agersø
Junior producer/SoMeKira Lund
SoMe redaktørLasse Rasmus Nielsen
KoordinatorLisbeth Andreassen
StudentermedhjælperLea Bjerrum-Bohr
StudentermedhjælperAndrea Vang
Astrofysiker, prof. videnskabsekspertAnja C. Andersen
Projektdirektør og executive producerMarie Breyen
Del denne side

Seneste nyheder

Luk